Quantcast
Channel: Slottsträdgården Ulriksdal
Viewing all 125 articles
Browse latest View live

Vintertäckning

$
0
0

En februari fredag återvände vi till en trädgård som vi varit delaktiga i. Platsen låg inbäddad i ett mjukt snötäcke men delar av den vackra stenläggningen som Aurelio ritat in var blottad lite här och var. Dels de delarna som har värmeslingor under sig men även de stigar som skottats fram för att katten ska kunna gå någorlunda torrskodd genom det lilla landskapet.

Gång av sågad skiffer med inslag av rostskiffer. Denna gång har värmeslingor under sig och behöver därför inte skottas.  I  Slottsträdgården Ulriksdal

Med oss i bagaget hade vi en rulle skuggväv som nu skulle lindas runt en del av de, mot solen, känsliga vintergröna växterna. Nu när den starka februarisolen förhoppningsvis vill visa sig behöver växterna lite hjälp på traven för att inte brännas. När solen blir starkare och ljuset flödar så indikerar det till växten att det är dags att vakna och då vill växten gärna dricka lite vatten. Men ack, jorden är fortfarande frusen. Det som då kan hända är att växten drar vatten från sina gröna barr ( el blad för t ex rododendron) som då blir gula och fula.

Trädgårdsdesigner Aurelio Enciso vinterskyddar buskar  I  Slottsträdgården Ulriksdal

Av den anledningen så är det också väldigt viktigt att komma ihåg att höstvattna sina vintergröna växter ordentligt. För det är det som den bär med sig in i vintern. Alla vintergröna växter behöver inte täckas. Det beror på när det är planterat. En höstplanterad växt har inte hunnit bygga upp så mycket försvar och bör därför täckas. Trots att snötäcket är tjockt anas ändå vårens antågande. Det börjar så smått dofta ljus och solens strålar värmer huden de få tillfällena de tittar fram.

stenlaggning-stentrappa-slottstradgarden_ulriksdal-rappne

Trappa med beklädnad av sågad skiffer mot vacker tegelvägg.

Några svenska enar som vi valde att inte täcka in. Dels är det vanlig en och dels så var den planterad i våras och därmed hunnit rota sig. Läget där de står är inte så utsatt heller.  I  Slottsträdgården Ulriksdal

Några svenska enar som vi valde att inte täcka in. Dels är det vanlig en och dels så var den planterad i våras och därmed hunnit rota sig. Läget där de står är inte så utsatt heller.

Vintertäckta buskar  I  Slottsträdgården Ulriksdal

Som en installation!!

Läs mer om vintertäckning här


Alla hjärtans dag

$
0
0

I år firar vi Alla Hjärtans Dag med att visa upp färgstarka stilleben i trädgårdsbutiken. Generösa grupper med frodigt rosa och blåtonade Hortensior lyfter upp våra vintertrötta sinnen – rejält! Vi fyller små udda glasvaser med karamellrosa tulpaner, ranunklar och skira vaxblommor! I år får kärlekens färg vara rosa!

Rosa Hortensia  I  Slottsträdgården Ulriksdal
Mörkblå Hortensia  I  Slottsträdgården Ulriksdal
Ett stilleben inför alla hjärtans dag  I  Slottsträdgården Ulriksdal

Skapa ett vackert Alla Hjärtans Dag stilleben på en bricka. Samla udda, små glasvaser eller dricksglas och  fyll med snittblommor som du tycker om. Snabbt och personligt! Nu har vi ett extra bra pris på tulpaner, läs mer här.

Små glasvaser  I  Slottsträdgården Ulriksdal

Just nu har vi många olika typer av glasvaser och behållare i färgat, som ofärgat glas.

hjartan_pa_trad-slottstradgarden_ulriksdal-rappne

Uppvakta någon du tycker om med ett sött litet exemplar av ‘Hjärtan på tråd’ på hjärtformad båge.

Bosse tipsar om rosor!

$
0
0

I dag är det ju Alla Hjärtans Dag och Bosse guidar Malou von Sivers rätt i rosdjungeln. Han visar också alternativ till den röda rosen och tipsar om hur du får kärleksblommorna att hålla riktigt längre.

  • Se filmen med Bosse och Malou här
  • Missa inte vår kärlekshälsning till er – se den här!

 

Vårkänning i Trädgårdsbutiken!

$
0
0

I Trädgårdsbutiken har vi plockat fram säsongens, i vårt tycke, finaste terrakottakrukor. Krukorna är fina tillsammans med friskt gröna krukväxter. En art som vi tycker riktigt mycket om är Peperomia. Här har vi skyltat med bl.a. Fredsgrönska.

Planteringstråg  I  Slottsträdgården Ulriksdal

Vi blev otroligt förtjusta i det här ”tråget” som egentligen är ett tillbehör till en serie små miniväxthus. Det är ju perfekt att plantera om krukväxter och skola om småplant i! Jord över hela köket därhemma är ju så där, eller hur?!

Härlig rosmarin!  I  Slottsträdgården Ulriksdal

De frodiga rosmarinplantorna doftar så gott, så gott! Nu är det verkligen vårkänning i butiken!

Verandan  I  Slottsträdgården Ulriksdal

På Verandan har vi ju full vår sedan ett par veckor tillbaka. Lagom till helgen har vi fyllt på med snittblommor och lökväxter som narcisser, pärlhyacinter m.m.

korgar-slottstradgarden_ulriksdal-rappne

Den här korgen kom hem i veckan och har snabbt blivit en liten vårfavorit. Fint hantverk i klassisk stil!

Självplock tulpaner  I  Slottsträdgården Ulriksdal

Och tulpaner, tulpaner! På Verandan finns gräddiga lyxtulpaner och färdigbuntat i regnbågens färger och inne i Orangeriet är självplocket i full gång! Nu har vi dessutom ett jättebra pris på självplockstulpaner. Läs mer om självplocket här.

Olivoljeskola den 21 februari

$
0
0

På ett avslappnat sätt får ni lära er om olivoljan; från olivträd till det kulinariska köket och dess hälsobringande egenskaper. Intresset för bättre olivoljor från mindre, lokala och ekologiska producenter ökar ständigt. Vår föreläsare Thomas Nyström arbetar med ekologisk medelhavsmat och olivoljor från hela Italien. Han är utbildad i Livorno The olive oil school och kursverksamheten finns representerad i Italien, England, Australien, Kanada och USA.

Vi kommer att prova flera prisbelönta oljor från olika delar av Italien.

Här är ett urval av olivoljorna som vi ska prova:
- Världens bästa olivolja -12 från familjen Titone, Sicilien,
- Italiens bästa Fruttato Leggero -12 från familjen Fois, Sardinien
- Årets skörd -12 Nobile från familjen Rossolini, Sicilien.

Vi kommer också att provsmaka några härliga överraskningar.

Alla olivoljor kan köpas på plats.

Föreläsare: Thomas Nyström från Itigo AB
Datum: Torsdag 21 februari
Tid: 18.00-20.00
Plats: Ladan
Pris: 295:-

Boka din plats här

Tack!

$
0
0

Tack alla som kom till årets första tisdagsföreläsning härom veckan på temat  ”Sten i trädgården”.  Trots ämnets ”hårda natur” hoppas jag att vi alla blev lite mjukare och att tankarna började flöda. För min del  så var det jätteroligt och nyttigt att få dela kvällen med er!

Nu i slutet av vintern tackar man för all inspiration och utmaningar som bara taggar oss inför kommande ritprojekt och framförallt; den spännande vårsäsongen som snart är här!

Ni som vill spinna vidare på detta ämne välkomnar jag till oss tisdagen den 23 april då vi kommer att gästas av anläggaren, Oskar Strinning från Kahlins Trädgårdar. Han kommer ta tag i ”Hur” man förverkligar olika anläggningsprojekt tillsammans med mig.

Mer än nyttigt!

/Aurelio Enciso

Anläggning

Föreläsare: Aurelio Enciso och Oskar Strinning
Datum: Tisdag 23 april
Tid: 18.00-20.00
Plats: Ladan
P
ris: 295:-

Klicka här för bokning + mer info

Följ vår medarbetare Mona på Instagram!

$
0
0

Har du hakat på trenden med Instagram? Instagram är ett otroligt roligt (och mycket beroendeframkallande) socialt medium som bara växer och växer. Vår medarbetare Mona är en flitig ”instagrammare” och hennes följare får bland annat hänga med henne här på jobbet.  Hon bjuder också på glimtar av sitt vackra hem. Häng med Mona du också!

Här kan du se ännu mer bilder

Kurser & föredrag 2013

$
0
0

Passa på att förkovra dig i vår! Nu är vårens kurser lagda så passa på att boka in ett av våra föredrag redan nu. Föredrag är också en uppskattad present så varför inte ge bort ett föredrag som gåva!?

FEBRUARI

Sten i trädgården 12 februari
Vi tar ett helhetsgrepp om trädgårdens hårdgjorda ytor. Vi kommer att titta på inspirerande bilder av lyckade stenytor, titta och känna på olika stenmaterial och få alla nödvändiga råd som kan behövas för att lyckas med stenläggningen.

Olivoljeskola 21 februari
På ett avslappnat sätt får ni lära er om olivoljan; från olivträd till det kulinariska köket och dess hälsobringande egenskaper.

MARS

Beskärning av buskar och träd  12 mars
Vi går igenom beskärningens grunder och svarar på frågorna; Vad beskär jag? När beskär jag? Hur beskär jag?

Helgkurs i Trädgårdsdesign 15 – 17 mars
Planera din drömträdgård med oss! Målsättningen med kursen i trädgårdsdesign är att du ska få grundverktygen för att själv kunna planera en funktionell och vacker trädgård.

Trädgårdens grunder med Bosse Rappne 19 mars
Bosse delar med sig av sin kunskap och erfarenheter om trädgårdens alla delar, från jord och kompost till design.

Perenner 26 mars
En innehållsrik föreläsning om trädgårdens fleråriga örtartade växter. Låt perennerna avlösa varandra och få prunkande planteringar från tidig vår till sen höst.

APRIL

Träd & buskar 9 april
De vedartade växterna utgör stommen i trädgården och det är viktigt att välja rätt i djungeln av träd och buskar. Vi rekommenderar våra favoriter för olika lägen, tittar på betydelsen…

Klicka här för bokning och mer information om våra kurser


Uteträdgårdens länksamling

$
0
0

Vi på uteträdgården räknar ned veckorna tills de första växterna kommer (och syrenerna står i full blom!), men än är det mycket tid som kan ägnas åt läsning! Vi har gjort en länksamling för den trädgårdsintresserade med mycket matnyttig information och inspiration, väl värd att ögna igenom!

Under tiden arbetar vi vidare med årets sortiment. Kanske kommer listorna ut förr än ni tror, håll ögonen öppna..!

 

 

FÖRENINGAR OCH FÖRBUND

Sveriges Pomologiska Sällskap
www.svepom.com

Svenska rosensällskapet
www.svenskros.se

Svenska rhododendronsällskapet
www.rhododendron.se

Trädgårdsanläggarna i Sverige (STAF)
www.tradgardsanlaggarna.se

Natur & Trädgård Förlag
www.naturochtradgard.se

Koloniträdgårdsförbundet
kolonitradgardsforbundet.se

Skogsträdgårdens vänner
skogstradgardensvanner.se

Riksförbundet Svensk Trädgård
www.tradgard.org

Certifierade fruktträdsbeskärare ordnade efter postnummer
www.tradgard.org/kunskap/beskarare/lista_webb.pdf

Föreningen organisk-biologisk odling
www.fobo.se

Naturskyddsföreningen
www.naturskyddsforeningen.se

INTRESSANTA ARTIKLAR

www.tradgard.org/kunskap/kunskapsbank/faktablad.html
www.naturochtradgard.se/lasvart.html

DATABASER

E-planta
www.eplanta.se

Svensk Kulturväxtdatabas
skud.info

Plants for a Future
pfaf.org

NordGen    
www.nordgen.org/index.php/skand/content/view/full/344

FÖRELÄSNINGAR

Michael Pollan Gives a Plant’s-eye View
www.ted.com/talks/michael_pollan_gives_a_plant_s_eye_view.html

Paul Stamets on 6 Ways Mushrooms Can Save The World
www.ted.com/talks/paul_stamets_on_6_ways_mushrooms_can_save_the_world.html

Roger Doiron – My Subversive Garden Plot
www.ted.com/talks/roger_doiron_my_subversive_garden_plot.html

Willie Smits Restores a Rainforest
www.ted.com/talks/willie_smits_restores_a_rainforest.html

ÖVRIGT

Jordbruksverket
www.jordbruksverket.se
www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling

Sveriges lantbruksuniversitet
www.slu.se

Programmet för odlad mångfald
www.pom.info

Tips om kärnfruktsträd
www.juniper.se/tradvard

Naturarvet (Ett klick för skogen!)
naturarvet.se

Mykorrhiza
www.mykorrhiza.se

Skogsskafferiet
www.skogsskafferiet.se

Odla med P1
sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1667

Föredrag 16 april – Köksträdgården

$
0
0

Den 16:e april gästas vi av författaren och bloggaren Tyra Hallsénius Lindhe. Tyra och Sofia (som arbetar på frilandet) kommer att hålla ett föredrag om hur du själv kan skapa en inbjudande och matnyttig köksträdgård.  De går igenom året i köksträdgården, månad för månad med alla tänkbara moment som planering, sådd, skolning, jord; allt fram till skörd. Självfallet bjuder de på sorttips och ett och annat recept!

Mer information kommer inom kort!

Föreläsare: Tyra Hallsénius Lindhe och Sofia Johansson
Datum: Tisdag 16 april
Tid: 18.00-20.00
Plats: Ladan

Övrig information:
Trädgårdscaféet och Restaurangen håller öppet till 18:00. Minimum 20 deltagare. Ev. avbokning måste göras 1 vecka innan föreläsningen annars är din bokning bindande. Din betalningsbekräftelse är din bokningsbekräftelse. Ingen ytterligare bekräftelse skickas ut.

Köksträdgården - Tyra Hallsénius Lindhe  I  Slottsträdgården Ulriksdal
Köksträdgården - Tyra Hallsénius Lindhe  I  Slottsträdgården Ulriksdal

Alla bilder är tagna av Tyra Hallsénius Lindhe.

Sortimentlista buskar

$
0
0

Först ut i år är listan med buskar! I år har vi lagt ned mycket jobb på att utöka informationen i listorna och göra dem tydligare. Nytt är också att en del av sortimentet är beställningsvaror, markerade med *. Sortimentet bjuder på en hel del nyheter. Sorter markerade med Ny! är nya i vårt sortiment, Nyhet! är nya på marknaden. Våra priser publiceras senare, och små förändringar kan förekomma innan vi drar igång!

Klicka här för att se listan (pdf)

Några av våra favoriter i listan:

Viburnum plicatum f. tomentosum ’Kilimanjaro’
Japanskt olvon

Ny upprättväxande sort med pyramidal form. Grenvåningarna sätts i tydliga lager. Vita blommor i maj-juni och mörkt röd höstfärg.

Höjd: 2-3 m
Bredd: 1,5 m
Placering: sol – halvskugga
Zon: I-III

SE BILD HÄR

Hydrangea paniculata WIM’S RED®
Vipphortensia

Tidigblommande med först vita, sedan rosa och till slut klart röda blommor. Vacker höstfärg.

Höjd: 1,5-2 m
Bredd: 1-2 m
Placering: sol – halvskugga
Zon: I-III

SE BILD HÄR

Malus ’Evereste’
Prydnadsapel

Upprätt, brett pyramidalt växtsätt. Röda blomknoppar slår ut till vita blommor. Orangeröda frukter som hänger kvar länge på hösten i vacker kontrast mot bladens gula höstfärg. Mörkgrönt och friskt bladverk. Bra pollinator till äppelträd!

Höjd: 4-6 m
Bredd: 3-4 m
Placering: sol
Zon: I-III

SE BILD HÄR

Magnolia x loebneri 'Leonard Messel'  I Slottsträdgården Ulriksdal

Bilderna: Körsbärskornell och Magnolia

Sortimentlista barrväxter

$
0
0

Vad passar bättre en fredagskväll än att lusläsa årets sortiment av barrväxter? Barrväxterna som stigmatiserats av felaktigt användande och överplantering under 70-talet är nu på väg tillbaka in i våra trädgårdar, och tur är väl det! Tillsammans med perennernas fröställningar, prydnadsgräsens ljusbruna plymer och lövfällande buskars grenverk är barrväxterna vinterns huvudrollsinnehavare. Höst, vinter och vår ger de en mörk grönska som bryter av mot naturens många höstfärger, bruna nyanser och vita täcke.

Under vår och sommar ger de ett lugn och en bakgrund till lökväxter, blommande perenner och buskar. Barrväxterna är ovärdeliga när det kommer till att skapa struktur och långsiktighet i en trädgård. De storväxta arterna och sorterna kan bli vackra, skuggande tak åt woodland- och surjordsplanteringar, viktiga insynsskydd eller propra solitärer. De många dvärgformerna har sin givna plats i japan-inspirerade trädgårdar, små rabatter och krukor.

Sortimentet bjuder på en hel del nyheter! Sorter markerade med Ny! är nya i vårt sortiment, Nyhet! är nya på marknaden. Våra priser publiceras senare, och små förändringar i sortimentet kan förekomma innan vi drar igång!

Klicka här för att se listan (pdf)

Några av våra favoriter i listan:

Taxus x media ’Groenland’
Hybrididegran – Formklippta klot

I år har vi många storlekar av formklippta idegransklot. Sorten’Groenland’ har en tät form och mörkt gröna barr. Klotformen har i hundratals år varit ett viktigt element i trädgårdens formspråk. Plantera kloten i anslutning till stensatta uteplatser eller gångar, i rabatter med andra formstarka buskar och gräs eller kanske som ett tuktat inslag i en naturligare plantering. Beskärningen är lätt – putsa in skotten under sommaren efter behov för att det ska se prydligt ut. Klipp en sista gång i september så ser kloten perfekta ut under hela vinterhalvåret.

Placering: sol – skugga
Zon: I-V

SE BILD HÄR

Juniperus communis ’Hortsmann’
Slöj-en

Som en våldnad står denna olycksbådande och hängande en: grenarna likt sökande armar och skotten trevande fingrar. Täckt av rimfrost eller upplyst av en lykta i mörkret – detta är en sort med särskild närvaro. Perfekt vid entrén till kråkslottet, där de stickande barren hälsar ovälkomna besökare.

Höjd: 1,5-2 m
Bredd: 2-3 m
Placering: sol
Zon: I-IV

SE BILD HÄR

Cryptomeria japonica FK GÖTEBORG
Kryptomeria

Kryptomerian är japans nationalträd och står ofta planterad vid tempel. Tidigare bara användbar i landets sydligaste delar, zon 1 – nu finns en selektion som är härdig till zon 3! Denna långlivade bjässe blir ett spännande inslag i varje trädgård som kan rymma den, eller en vacker bonsai för samlaren.

Höjd: 10-15 m
Bredd: 4,5-7 m
Placering: sol – halvskugga
Zon: I-III

SE BILD HÄR

Barrväxter  I  Slottsträdgården Ulriksdal

Här ser vi en nyanlagd trädgård som vår designavdelning ritat. De valde vintergröna växter som inslag vid entrén för att skapa karaktär till de rena ytorna. Den bonsailiknande Pinus strobus ‘Radiata’ (i mitten av bilden) har mjuka former som står sig mycket fint mot tegelväggens strama karaktär. Genom växtvalet förstärks känslan av ett svenskt klipplandskap.

Mona i Nyhetsmorgon

$
0
0

I morse åkte Mona till Tv4 och med sig i bagaget hade hon vårblommande kvistar, ranunklar, tulpaner och pärlhyacinter m.m. I studion tipsade hon om växterna som fixar vårstämning där hemma. Härligt!

Sortlista Frukt & Bär

$
0
0

Att odla ligger i tiden, och det är en trend som vi har längtat efter. Vad vore livet utan svartvinbärsmarmelad, plommonchutney eller solvarma jordgubbar? Att kunna skörda sina egna äpplen och bär till köket är riktig vardagslyx. I år bygger vi ut vår frukt- och bäravdelningen för att kunna ha ett större och mer spännande sortiment. Dessutom kan många växter i frukt- och bärsortimentet odlas till prydnad!

Surkörsbären med sin tidiga vårblomning, krusbärskiwin med sina slingrande lianer, blåbärens och aronians höstfärger, havtornens silvriga bladverk – tillräckligt för att bygga en hel trädgård. Prova att planera en hel rabatt med små fruktträd, bärbuskar i grupper och örter som marktäckare– allt behöver inte odlas på rad!

Sorter markerade med Ny! är nya i vårt sortiment, Nyhet! är nya på marknaden. Våra priser publiceras senare, och små förändringar i sortimentet kan förekomma innan vi drar igång!

Klicka här för att se listan (pdf)

Några av våra favoriter i listan:

Ribes aureum BLACK GEM  I  Slottsträdgården Ulriksdal

Ribes aureum BLACK GEM och BLACK PEARL
Fyrbär

Fyrbär är selektioner av gullrips (Ribes aureum) som ger stora skördar av saftiga bär. Namnet fyrbär kommer av att växten har fyra fördelar under säsongen. De blommar på försommaren med gula, doftande blommor. Bären mognar i omgångar under flera veckor i augusti vilket ger en lång skördeperiod och på hösten får bladverket vackra höstfärger.

BLACK GEM har något mindre bär och mognar i augusti.
BLACK PEARL har något större bär och mognar något tidigare.
Odla båda sorterna för att få längsta möjliga skördeperiod!

Höjd: 1,2-1,5 m
Placering: Soligt
Zon: I-IV
Bilderna ovan: BLACK GEM. Bildkälla: www.lubera.com

Äppelblom  I  Slottsträdgården Ulriksdal

4-6-åriga fruktträd

För den som önskar snabba resultat har vi äppelträd som odlats i 5-6 år. Kronan är uppbyggnadsbeskuren i odlingen vilket ger en vacker, samlad krona. Det är såklart en större investering än att köpa ett fruktträd av standardstorlek (2-års), men väntan på skörd blir i gengäld många år kortare. Många sorter sätter frukt redan året efter plantering. Har man plats i sin trädgård är det självklart att man ska plantera ett fruktträd!

Denna säsong kommer vi ha följande fruktträd i större salustorlek:

ÄPPLE (5-6-års)

  • Amorosa
  • Aroma
  • Fredrik
  • Ingrid Marie
  • James Grieve
  • Åkerö

KÖRSBÄR (4-års)

  • Stella

PLOMMON (4-års & 5-6-års)

  • Opal
  • Reine Claude d’Oullins
  • Victoria

Vi hjälper gärna till med att söka andra sorter på förfrågan!

 

Sortlista träd

$
0
0

Bilden: Prunus ‘Accolade’.

Ingen trädgård utan träd, brukar man ju säga. Man säger också att den bästa tiden att plantera ett träd är för 20 år sedan, och att den näst bästa tiden är nu. Träden som utgör trädgårdens tak, är inte bara vackra utan kan också fylla många funktioner. De bryter vindar, kastar svalkande skugga och erbjuder skydd, föda och boplats åt många fåglar och insekter. Sortimentet av små buskar på stam blir dessutom större och större på marknaden, vilket gör det möjligt att sätta vackra träd även i de minsta trädgårdarna.

Sortimentet bjuder på en hel del nyheter. Sorter markerade med Ny! är nya i vårt sortiment, Nyhet! är nya på marknaden. Storlekar markerade med * är beställningsvara. Våra priser publiceras senare, och små förändringar i sortimentet kan förekomma innan vi drar igång!

Klicka här för att se listan (pdf)

Några av våra favoriter i listan:

Klotkörsbär ympat på på glanskörsbärsstam
Två vackra träd i ett! Klotkörsbärets rundade krona toppympat på det mahognyglänsande glanskörsbäret gör klotkörsbäret än mer attraktivt i den lilla trädgården.

Se bilder här

Maackia amurensis ‘Summertime’
Ett litet träd med mycket vackert bladutspring och vit sensommarblomning. Mycket tåligt och anpassningsbart till olika jordar, härdigt till zon IV. En mycket intressant nykomling på marknaden.

Se bild här

Quercus palustris ‘Isabel’
En klotkärrek som är mer kraftigväxande än favoriterna ’Green Dwarf’ och ’Swamp Pygmy’, vilket ger ett träd med snabbare utveckling som ändå håller sig litet.

Se bild här


Sista dagen för vårt självplock av tulpaner!

$
0
0

Då var det dags att säga adjö till årets självplock av tulpaner. I dag onsdag är sista chansen att njuta av alla krispiga tulpaner i Orangeriet! Vi kommer givetvis att fortsätta försäljning av tulpaner ute på verandan.

Inne i Orangeriet kommer vi att fokusera på orangeriväxter som Magnolia, Olivträd, olika typer av citrus m.m. Dessutom kommer vi att ha ett stort utbud av väldoftande kryddor. Varmt välkomna in till Orangeriet de närmsta dagarna – vi lovar att bjuda på Medelhavsvärme!

Sortlista häckväxter

$
0
0

Årets sortiment av häckväxter är något större än vad det har varit förr, framförallt har vi lagt till fler sorter av Färdig häck i listan. Häcken är en långsiktig installation i trädgården, och den fyller viktiga funktioner samtidigt som den ska vara vacker. Fråga oss på uteträdgården om vilken häck som passar dina behov bäst!

Notera att de flesta storlekar av häckväxter är noterade som beställningsvara (*). Det är av anledningen att barrotade plantor är färskvara och känsliga för torka. Kvaliten på plantorna bibehålls bättre om de får ligga i kyllager och sen levereras på beställning. Hör gärna av er till oss per mejl med prisfrågor, offertförfågningar eller beställningar.

Sortimentet bjuder på en hel del nyheter. Sorter markerade med Ny! är nya i vårt sortiment, Nyhet! är nya på marknaden. Våra priser publiceras senare, och små förändringar i sortimentet kan förekomma innan vi drar igång!

Klicka här för att se listan (pdf)

Några av våra favoriter i listan:

Rosa rugosa ’Fru Dagmar Hastrup’
Vresros

En mycket vacker namnsort av vresros som passar till låg friväxande häck eller marktäckande buskage på soliga till halvskuggiga växtplatser i torr till frisk jord. Vresros används ofta för att binda jord i slänter, och de tål även salta vindar och jordar. Blommorna är enkla, rosa och följs av stora nypon. Efter huvudfloret fortsätter blomningen till frosten.

Plantorna är rotäkta, så man slipper hålla utkik efter de vildskott som förädlade rosor kan skjuta. Det ger en närmast skötselfri häck. En urgallring eller total nedskärning var 3-5:e år håller häcken kompakt och frodig.

Placering: sol – halvskugga
Höjd: 0,8 – 1,2 m
Zon: I-VI

Larix kaempferi
Japansk lärk

Lärken är en barrväxt som inte är vintergrön. Istället får den varmgula höstfärger som kommer senare än lövträdens, och på våren kommer de nya skotten likt mjukt gröna små flaskborstar. En av de vackraste klippta häckarna som behöver en god jord för att komma till sin rätt.

Höjd (klippt): 1,5-2 m, eller högre om man vill klippa med stege.
Placering: sol
Zon: I-IV

Cornus mas
Körsbärskornell

Nyhet i sortimentet med Färdig häck. En av de allra tidigast blommande buskarna, som blommar rikligt på bar kvist även som formklippt. De gula blommorna kommer särskilt till sin rätt mot en mörk bakgrund som vintergröna växter eller en mörk fasad. Särskilt tålig för varma lägen. Kan även ge röda frukter i september som är mycket goda till marmelad.

Höjd (klippt): 1,5-2 m, eller högre om man vill klippa med stege.
Placering: sol – halvskugga
Zon: I-III

Avenbokshäck på Slottsträdgården Ulriksdal

Avenbokshäcken vid sommarblomstältet i full vinterskrud.

Dags för penséer!

$
0
0

Trots att det ännu är lite för kallt så har vi smugit igång försäljningen av penséer. Alla ni med inglasad balkong eller uterum, passa på att göra vårfint med krukor fyllda av färggranna penséer och lökväxter som Pärlhyacinter, Crocus, Narcisser m.m.

I år har vi ca 50 sorters penséer att välja bland – nytt för i år är att vi satsat på lite mer nyanser i färgskalan lila, rosa och crémevitt. Färger som vi vet att ni uppskattar!

  • Våra hemodlade penséer är avhärdade och tål en lättare frostknäpp.
  • Om det blir riktigt kallt, under fem minusgrader, kan blomman bli frostnupen. Plantan klarar sig dock och får snart nya knoppar!!!
  • Om du vet att det ska bli kallt kan du ta in planteringskärlet över natten eller skjuta in kärlet under tak, mot en vägg. Du kan också gärna täcka penséerna med fiberduk, lakansväv eller gör en stor strut/kon av tex. tidningspapper.

Ljusblå penséer från egen odling.
Penséer från egen odling I Slottsträdgården Ulriksdal
Penséer I Slottsträdgården Ulriksdal

Sortlista Rhododendron

$
0
0

Så var det dags för Rhododendronlistan! Trädgårdens vintergröna juveler som bjuder på mångfald av blomfärger. Men glöm inte azaleorna, de lövfällande rhododendronarterna, som är helt fantastiska trädgårdsväxter. Några blommar rikligt på bar kvist under våren, andra blommar senare med ljuvlig doft och många får brinnande höstfärger.

I vårt sortiment för vi sorter som blir från 20 cm upp till 3 meter höga. Det finns sorter för sol och skugga, för tidig och sen blomning och med många olika bladformer och -färger. Vi lyfter gärna fram de kompaktväxande yakushimanum-hybriderna till rabatter och planteringar i halvskugga! Särskilt vackra kan de bli tillsammans med sten eller i stora grupper.

Sortimentet bjuder på en hel del nyheter. Sorter markerade med Ny! är nya i vårt sortiment, Nyhet! är nya på marknaden. Våra priser publiceras senare, och små förändringar i sortimentet kan förekomma innan vi drar igång!

Klicka här för att se listan (pdf)

Några av våra favoriter i listan:

Rhododendron impeditum
Tuvalpros

En dvärgrododendron med små grå blad och violetta blommor. Kan med fördel placeras i svala, soliga stenpartier. Kompakt kuddformat växtsätt. Vintergrön. Bör vintertäckas med granris eller skuggväv.

Placering: sol – halvskugga
Höjd: 0,4 m
Bredd: 0,7 m
Zon: I-III

SE BILD HÄR

Rhododendron (Yakushimanum-Gruppen) ’Dreamland’
Kompakt kuddformigt växtsätt med mycket vackra blad. Blommar i juni med ljust rosa till vita blommor.

Höjd: 1 m
Bredd: 1,5 m
Placering: sol – halvskugga
Zon: I-III

SE BILD HÄR

Rhododendron I Slottsträdgården Ulriksdal
Rhododendron I Slottsträdgården Ulriksdal

Sortlista rosor

$
0
0

Bilden: Jacqueline de Pré – Modern Buskros

Sist ut från busk- och trädavdelningen är årets sortiment av rosor. Det har varit roligt att publicera våra listor på detta sätt, och vi är ju inte sämre än att vi sparar det stora fyrverkerierna till sist!

Vilken annan växtgrupp i plantskolan är så förförisk och har sådan historia? Det finns rosor för alla lägen och trädgårdar. Vildrosorna är snabbväxande buskar till buskage och friväxande häckar, buskrosorna är givna solitärer i rabatter och kryddträdgårdar, rabattrosorna perfekta i krukor på uteplatsen eller i stora grupper i rabatten. Klätterrosorna klär in spaljéer eller fristående obelisker, vissa sorter tar över hela träd eller trista plank!

Nästa vecka publiceras perenna-avdelningens sortiment, så byt inte kanal!

Psst. Har ni förresten sett att Lars-Åke Gustavssons rosböcker är med på bok-rean?

Sortimentet bjuder på en hel del nyheter. Sorter markerade med Ny! är nya i vårt sortiment, Nyhet! är nya på marknaden. Våra priser publiceras senare, och små förändringar i sortimentet kan förekomma innan vi drar igång!

Klicka här för att se listan (pdf)

Några av våra favoriter:

Julia Childs ros  I  Slottsträdgården Ulriksdal

JULIA CHILD
Klasblommig rabattros

Gula, välformade blommor med doft av sötlakrits. Regntålig.

Placering: sol
Höjd: 1,2 m
Zon: I-IV

Artemis Ros  I  Slottsträdgården Ulriksdal

ARTEMIS
Klasblommig rabattros

Benvita och tätt fyllda blommor med medelstarkdoft.

Höjd: 0,8 m
Placering: sol
Zon: I-IV

JACQUELINE DE PRÉ
Modern buskros

Stora vita blommor med röda ståndare, svag doft av mysk.

Höjd: 1 m
Placering: sol
Zon: I-IV

Rosfält i Danmark  I  Slottsträdgården Ulriksdal

Det här enorma rosfältet i Danmark besökte Kalle och Cilla i sommras när de var på inköpsresa.

Viewing all 125 articles
Browse latest View live